نقش والدین در تامین سلامت جسم و روح فرزند
السّعید من سَعِدَ فی بطن امّه و الشّقیُّ من شَقیَ فی بطن امّه؛
خوشبخت کسی است که در شکم مادرش خوشبخت میشود و بدبخت کسی است که در شکم مادرش بدبخت میشود.
البته گاهی کودکی که از نظر وراثت و محیط داخلی شرایط مناسبی را طی نکرده، ممکن است بعد از تولد، تحت محیط خارجی سالم قرار گرفته و با تربیتی صحیح به انسان بزرگی بدل شود. و بالعکس، محیط خارجی نامناسب، میتواند اثرات وراثت و محیط داخلی را خوب نابود کرده و کودک را به انسان فاسدی تبدیل کند.
دنیا، بالاترین و تنهاترین فرصت در حفظ خانواده از آتش جهنم
یا ایها الذین آمنوا قواانفسکم و اهلیکم ناراً.... ای کسانیکه ایمان آوردهاید خود و خانواده تان را از آتش دوزخ نگاه دارید.(سورهی تحریم آیهی6)
خداوند در آیه بالا، مؤمنین را به حفظ خود و خانوادهشاناز آتش جهنم، امر میفرمایند. اما باید بدانیم که انسانی میتواند خود و خانوادهاش را از ذلت ابدی برهاند که ابتدا به خویش و سپس به دیگران، با دیدی ابدی نگریسته و زندگی ابدیاش از همه چیز برایش مهمتر باشد. طبق آیهی فوق از والدین خواسته شده تا با تعلیم خیر به اهل خانه، آنها را به سمت اعمال صالح سوق دهند.
تعلیم خیر نه تنها جنبهی توصیههای صحیح و آموزشهای نظری را دربرمیگیرد، بلکه بیشتر شامل تعالیم عملی میشود. بطوریکه کودکان معمولاً از پدر و مادر و رفتارهای آنان الگوبرداری میکنند و آنچه میبینند تأثیرگذارتر است از آنچه میشنوند. به طور کلی عمل به واجبات و دوری از حرام، بهترین وسیله تعلیم عملی و غیر زبانی است.
... قل ان الخاسرین الذین خسروا انفسهم و اهلیهم یوم القیامة، الا ذلک هو الخسران المبین.
بگو زیانکاران آنان هستند که خود و خانوادهشان را در قیامت به زیان افکنند، آگاه باش این همان زیان است که در قیامت بر همه آشکار خواهد شد. (سورهی زمر آیه 15)
قرآن خاسرین واقعی را کسانی معرفی میکند که خود و خانوادهشان در مسیر حرکت به سمت آخرت به گونهای زندگی کنند که نفسشان به هنگام مرگ ناقص متولد گردد. چنین انسانهایی هم از ناحیهی خود و هم از ناحیهی تمام اعضای خانوادهشان در قیامت گرفتار خواهند بود. پس بر والدین واجب است که اطلاعات مورد نیاز برای زندگی سعادتمندانه ابدی را در اختیار اعضای خانواده قرار داده و سپس با اعمال و رفتار خود آنها را تحت آموزش عملی قرار دهند.