اهمیت شیر مادر برای روح و جسم!
اسماعیل را برای مادر منظور میدارد و این اهمیت بالای شیر مادر را در رشد و سلامت کودک میرساند. اگر به هر دلیلی مجبور شدید که از کسی برای شیر دادن فرزندتان کمک بگیرید، نهایت دقت را به خرج دهید تا از خصوصیات بد اخلاقی، جسمی و معنوی به دور بوده و تمام آداب شیر دهی که در ذیل به آن اشاره میشود رعایت کند. چرا که شیر روحیات و طبایع کودک را تشکیل داده و برای او شخصیتسازی میکند.
آداب شیردهی
1- در هنگام شیر دادن حتماً با وضو باشید، چرا که وضو نورانیتی را درون شما ایجاد میکند که آلودگیها را پوشانده و از طرفی زمینهی حقطلبی و پذیرش احکام دین را در کودک ایجاد میکند.
2- شیر دادن را با «بسم الله الرحمن الرحیم» آغاز کنید، چرا که سرآغازی برای توجه به حضور خداوند باریتعالی است.
3- میتوانید در هر نوبت شیردهی ذکری را انتخاب کرده و مرتباً با توجه تکرار کنید؛ مثل اذکار استغفار، صلوات و...
4- سعی کنید در دوران شیردهی سلامت کامل خود را حفظ کرده و از هیچ دارویی بدون تجویز پزشک استفاده ننمائید.
5- باید موشکافانه مواظب حلال بودن طعام خود باشید. (نقش پدر در این مورد پررنگتر خواهد بود)
6- در دوران شیردهی باید از تمام هیجانات روحی و حالات عصبی، سخت کوشانه بپرهیزید، چرا که عیناً ناقل این خصوصیات به فرزندانتان خواهید بود.
موارد منع مصرف شیر مادر
زمانی که مادر حداقل به یکی از چند عامل زیر مبتلا باشد:
1- بیماریهای روانی، صرع، افسردگی و...
2- بیماریهای واگیردار مثل سل
3- کمخونیهای شدید
4- بیماریهای قلبی
5- جنون یا دیوانگی
6- استفاده از الکل یا مشروبات الکلی، مواد مخدر و...
نکته: مصرف دم کردهی زیره توسط مادر، موجب ازدیاد شیر میشود. اما شما چنانچه با وجود همهی تلاشها، با کمبود شیر مواجه هستید، میتوانید همراه با شیر مادر، از شیر خشکهای کمکی البته با نظر پزشک استفاده نمائید. حتی اگر کودک شما در سنی بود که توانایی نگهداری شیشه را داشت، شیشهی شیر را به او نسپارید تا خودش از آن میل کند. حتماً او را در همان وضعیت شیردهی با شیر مادر، در آغوش گرفته و علاوه بر تغذیه جسمی، او را از تغذیهی عاطفی نیز بهره مند نمائید و از این طریق احساس امنیت و آرامش در پناه آغوش مادر را به او هدیه کنید.
همهی مادرها بعد از سه ماهگی کودک میتوانند با مجوز پزشک از غذاهای کمکی مثل آبمیوهها، پورهی سیب زمینی، انواع سوپهای رقیق و میکس شده از جمله سوپ استخوان و... استفاده کنند اما مراقب باشند که مصرف این غذاها، جلوی مصرف شیر مادر را نگیرد.
در صورتی که فرزند شما، در هنگام وعدههای غذایی، اظهار بیمیلی کرد، به هیچوجه سعی نکنید با اصرار غذا را به او بخورانید، چرا که او حتماً در هنگام گرسنگی شما را مطلع خواهد کرد. لذا در چنین مواقعی با صبر و حوصلهی تمام بر خواستههای او تن داده و برایش غذا آماده کنید.
ختم شیردهی
خاتمه دادن به نحوهای از تغذیهی کودک، که 2 سال با آن مأنوس بوده، باید با ظرافت هرچه تمامتر و در نهایت تأمین عاطفی انجام گیرد. با افزودن مقدار غذای کمکی، میتوان مقدار نیاز کودک را به شیر مادر کم کرد.
باید دقت کنیم که استفاده از روشهای خشونت آمیز و طرد کردن کودک سلامت روانی او را به خطر میاندازد.
بعد از خاتمهی تغذیه با شیر مادر، باید کاملاً مراقب وعدههای غذایی او باشیم تا تمام مواد لازم و ضروری بدن کودک را از طریق غذا برایش تأمین کنیم.