بازی و نقش آن در زندگی کودکان
بازیهای اجتماعی
از حدود سه- چهار سالگی که کودک شما تمایل به بازیهای دستهجمعی پیدا میکند، شما اولین کسی هستید که از او میخواهد همبازیاش باشد. سعی کنید از این فرصت طلایی استفاده کرده و یک جریان پر از عطوفت و مهر میان خود و کودکتان برقرار کنید. با او کاملاً مانند خودش رفتار کرده و خود را تا سطح او به پائین بکشید تا بتوانید همبازی خوبی برایش باشید.
بزودی کودک شماترجیح میدهد، به جای شما با همسالانش همبازی شود. برای یافتن یک همبازی خوب یاریاش کنید. اگر کودک دیگری در منزل ندارید، سعی کنید یک یا چند همبازی مناسب برایش انتخاب کنید تا حد اقل چند ساعتی از روز را در کنار هم به بازیهای دسته جمعی بپردازند. چرا که این روزها، کودکتان سعی در برداشتن اولین گامهایش در برقراری روابط اجتماعی دارد و کمک شما بسیار بسیار سودمند خواهد بود. کاملاً مراقب باشید که در بازیهای جمعی کودکان، انها را به صورت نامحسوس تحت نظارت و مراقبت قرار دهید، این وظیفهی خطیر شما خصوصاً زمانی که کودکتان با کودک یا کودکانی از جنس مخالفش به بازی مشغول است، سنگینتر خواهد بود. هرگز او و همبازیهایش را به مدت طولانی در خانه تنها نگذارید. چه در زمانی که شما همبازی فرزندتان هستید و چه زمانی که بازیهای او را با همسالانش تحت نظر گرفتهاید، مناسبترین فرصت را برای شناخت نقاط قوت و ضعف او در دست دارید. با اندکی زیرکی نقاط قوتش را تشویق و نقاط ضعفش را تقویت کنید.
از فواید بازیهای کودکان با یکدیگر، علاوه بر تخلیهی انرژی و تقویت عضلات و حافظه میتوان تمرین نظم پذیری، مسئولیتپذیری و آشنایی با قوانین تشویق و تنبیه را نام برد.
بازیهای فنی- حرفه ای
گاهی کودکان در بازیهای خود، از صاحبان صنایع تقلید میکنند. به عنوان مثال سعی میکنند نقش یک دکتر، یا یک خیاط، نجار، مکانیک و... را ایفا کنند. لازم اس که شما وسایل مورد نیاز آنها را برای این نوع بازیها برایش فراهم کنید. اما کاملاً دقت کنید که هرآنچه که زودتر فضای ذهن کودک شما را اشغال میکند در اینده او را بیشتر به سمت خود خواهد کشاند. پس سعی نمائید ابزاری مناسب با استعدادهایش و آیندهای که از او انتظار دارید، در اختیارش قرار دهید. اگر دوست دارید کودکتان، به انسانی اهل مطالعه و پژوهش تبدیل شود، با در اختیار قرار دادن کتب و مجلات مختلف و انواع لوازمیکه به این نوع توانائی مربوط میشود، او را به مطالعه علاقه مند کنید.
بازیهای تخیلی
گاهی میبینید که کودک شما با خیال پردازیهایش در نقش فرو رفته و شروع به بازی میکند. خیالات کودک را بسیار جدی بگیرید و به لوازم مورد نیازش و تهیهی به موقع آنها بپردازید. این خیالات آهسته آهسته، آنها را به سمت شخصیتی خاص پیش میبرند.
بازیهای رقابتی
این نوع بازیها ممکن است به صورت فردی (دو یا چند گروه تک نفره) یا جمعی(دو یا چند گروه چند نفره) انجام شود. هدف از این بازیها نیز، پیروزی یک گروه بر دیگر گروههاست.
والدین عزیز! بسیار مراقب باشید تا هدف از این گونه بازیها، بُرد یک کالا یا سرمایه نباشد که این خود نوعی قمار بوده و حرام میباشد. اما قرار دادن جایزه در بازی های رقابتی از سوی یک فرد ناظر یا مربی بلا مانع بوده و حتی در فعال کردن ذهن کودک نیز بسیار مؤثر میباشد.